Hayat içerisinde zaman ilerledikçe, küreselleşme dediğimiz olgu dünyayı sardıkça bazı terimler, kavramlar birbiri içine girmektedir.
Özellikle batı ülkelerinde sıklıkla uygulanan ve bu uygulama doğrultusunda kullanılan bazı kavramlar bizim gibi gelişmekte olan ülkelere daha fazla empoze edilebilmektedir. Çünkü batı ülkelerindeki baskın gelişmişlik düzeyi onlara, kültürlerini daha fazla yayabilme fırsatını vermektedir. Sadece dünya genelindeki dizi, film sektörlerini inceleseniz bile ne demek istediğimi çok daha iyi anlayabilirsiniz.
Neyse konuyu dağıtmadan kısaca şunu söylemek istiyorum ki günümüz dünyasındaki küreselleşme olgusu neticesinde birçok kavram birbiri içine girmiş, birçok farklı kültüre yayılmış durumdadır. Bu kavramlardan bir tanesi de “dress code” kavramıdır.
- Peki dress code nedir? dress code ne demek?
YAZI İÇERİĞİ
Dress Code Nedir?
Dostlar kelime olarak kıyafet kodu, giyim kodu anlamlarına gelen dress code kavramı en temel düzeyde “bir ortam için uyulması gereken veya beklenen kıyafet giyimi” anlamına gelen bir kavramdır.
Kavramı daha iyi anlamanız için örnek vermem gerekirse mesela diyelim ki size bir tane düğün davetiyesi geldi. Sizde bu düğün davetiyesini aldınız, açtınız düğünün kime ait olduğunu, yeri ve zamanını öğrendiniz ancak bir baktınız ki davetiyenin altında “giyim kodu (dress kodu) ; siyah takım elbise” yazıyor veya “smart casual” yazıyor.
Kendi kendinize acaba bu nedir? ne anlama gelir? diye sorabilirsiniz; ancak bu soruları sormadan ben açıklayayım; burada daveti gönderen kişinin size anlatmak istediği “benim düğünüme siyah takım elbise ile gel” veya “smart casual giyim tarzı ile gel, bu giyim tarzından başka bir giyim tarzı ile gelme” demesidir.
Yani dress code veya bir diğer değişle kıyafet kodu kavramları sizlere davet edildiğiniz veya gireceğiniz bir ortamda nasıl giyinmeniz gerektiğini belirten bir kavramdır.
Bu uygulama bizim ülkemizde pek fazla kullanılmasa da batı ülkelerinde sıklıkla uygulanmaktadır.
Kısaca dress code nedir? sorusunun cevabı bu şekildedir. Peki dress code çeşitleri nelerdir?
Dress Code Çeşitleri Nelerdir? Dress Code Terimleri
Dress code çeşitleri veya terimleri dediğimiz olay aslında, kalıplaşmış giyim tarzlarıdır. Mesela smart casual giyim veya business casual giyim tarzı gibi.
Bu giyim tarzları kalıplaşmış olan giyim tarzlarıdır ve zaten gündelik hayat içerisinde kullanılmaktadır. Dress code’un nasıl olması gerektiğini belirten kişi uzun uzun şöyle giyinin, böyle giyinin demek yerine sadece “smart casual” yazarak kişilere nasıl giyinilmesi gerektiğini anlatmış olur.
#1. Casual
Casual kelime anlamı olarak gündelik anlamına gelmektedir. Tabii bununla beraber resmi olmayan, rahat, spor giyim ve bunun belli bir düzen içerisinde olmasını da ifade eder.
Eğer bir ortam için dress code “casual” ise o ortamda birçok farklı kıyafet kombini yapabilirsiniz. İşte bu kot pantolon, kot ceket kombini olabilir veya chino pantolon, polo yaka tişört kombini olabilir vs.
Nitekim yukarıda dediğim üzere casual gündelik, yani serbest anlamına gelir. Bu şekilde giyinilmesi gereken bir ortamda serbest giyinmek daha uygun olacaktır. Resmi giyinmek absürt kaçabilir.
- Casual giyim tarzı adına daha fazla bilgi sahibi olmak için buraya tıklayabilirsiniz.
#2. Business Casual Giyim
Business casual giyim tarzında resmi kıyafetlere göre daha az resmi durumdasınızdır; ama yine de resmi bir izlenim vermeyi amaçlayan giyim tarzına sahipsinizdir.
Bu sebepten de business casual giyim için yarı resmi bir giyim tarzıdır diyebiliriz.
Business casual giyim tarzında pantolon olarak “kumaş pantolon, chino pantolonu” tercih edebilir, üst giyim olarak ise blazer ceket ve onun altına sade bir gömlek tercih edebilirsiniz.
#3. Smart Casual Giyim
Smart casual giyim tarzı, aynı business casual giyim gibi resmi giyimden uzak bir giyim tarzıdır ve üç aşağı beş yukarı bu giyim tarzı business casual giyim tarzına benzemektedir.
Ancak business casual tarzından farklı olarak smart casual giyim tarzı, daha sportif kıyafetler kullanmanıza olanak sağlayan ve bu doğrultuda da daha sportif olan bir giyim tarzıdır.
Dress code üzerinde “smart casual” yazıyorsa bu resmi olmadan, sportif giyinebileceğiniz anlamına gelir. Bu şekilde bir giyim kodunda resmi giyinilmez; ancak serbestte giyinilmez yarı resmi sportif bir kombin oluşturulur.
Smart casual giyim tarzında kullanılan kıyafetler pantolon olarak; denim, chino pantolonlar kullanabilir iken üst giyim olarak polo gömlek, polo yaka tişört ve onun üzerine blazer ceket tercih edebilirsiniz. Ayakkabı olarak ise klasik ayakkabıları tercih edebileceğiniz gibi, sneaker modellerini de tercih edebilirsiniz.
- (Bkz: Blazer ceket nedir?)
#4. Formal – White Tie (Resmi / Beyaz Papyon)
Bu en abartılı ve en resmi dress kod türüdür. Bu kod türünde Frak elbise giyilir. Frak elbise giyildiği içinde giyim kodunda sadece “white tie” şeklinde belirtilebilir. Çünkü beyaz papyon frak elbise ile giyilir.
Bu kod genellikle yüksek devlet görevlilerinin katıldıkları davetlerde kullanılır ki muhtemelen kullanım alanı Avrupa’dır. Bizim ülkemizde devlet görevlilerinin katıldıkları özel toplantılarda dahi bu tarz bir giyim tarzının olacağını sanmıyorum.
(Bkz: Frak elbise nedir?)
#5. Black Tie (Siyah Papyon)
Davetiye veya organizasyonda smokin giyilmesi istendiğinde bu kod türü kullanılır. Smokin ile birlikte siyah papyon kullanıldığı için “black tie” şeklinde belirtilebilir.
(Bkz: Smokin nedir? Smokin ve takıl elbise arasındaki farklar)
#6. Business

Dostlar bu en düz ve en klasik giyim türüdür. Bu kod ile belirtilen birçoğumuzun bir organizasyona veya davetiyeye giderken giydiği kıyafet olan takım elbiseyi giymemizin bizlere söylemesidir. Giyim kodu olarak “business” yazıyorsa bilin ki takım elbise giymeniz isteniyordur.
- Takım elbise kombinleri nasıl yapılır? diye merak ediyorsanız şuradaki makalemi okumanızı öneririm.
“Dress code nedir? Giyim kodları” başlıklı makalemin sonuna geldik. Umarım sizlere yardımcı olabilmişimdir. Aklınıza takılan yerleri yorum kısmında belirtebilirsiniz.