Takım Elbise Modelleri – Takım Elbise Almadan Önce Bu Yazıyı Okuyun!

Hayat içerisinde ister bir iş adamı olun, ister bir öğrenci olun isterse ikisinin arasında olan bir işsiz olun fark etmez, bir takım elbise her erkeğin gardırobunda bulunması gereken önemli bir parçadır. Nitekim takım elbiseler sıradan olanlarda dahil olmak üzere birçok durumda sizi şık, ciddi ve olduğunuzdan daha karizmatik gösterir. 

Bu nedenle kesinlikle gardırobunuzda hiç yoktan bir tane takım elbise bulunması gerekir. Elbette burada önemli olan şeylerden bir tanesi de sizin tarzınıza uygun bir takım elbise modeli seçmenizdir.

Peki takım elbise modelleri nelerdir? Takım elbise deyince sadece bir kumaş pantolon ve düz bir ceket mi algılıyorsunuz?

Eğer böyle düşünüyorsanız bilin ki takım elbise ve takım elbise modelleri hakkında hiçbir bilginiz yoktur. Nitekim takım elbiseleri birbirinde ayıran birçok faktör vardır. 

Neyse ki bu makalemde sizlere takım elbise modelleri hakkında detaylı bir bilgi vericem ve takım elbise ceketlerinin aralarındaki temel farklardan bahsedicem. Bu yazımı baştan sona okuduktan sonra size en çok uyan ve tarzınıza göre bir takım elbise modeli seçebileceksiniz. 

YAZI İÇERİĞİ

Takım Elbise Modelleri Ve Aralarındaki Farklar

Tek Ve Çift Göğüslü Olmaları 

takim-elbise-modelleri

Dostlar takım elbise stilleri arasındaki farklılıklardan ilki, takım elbise ceketinin tek göğüslü veya çift göğüslü olmasıdır. Çift göğüslü takım elbise ceketlere “kruvaze ceket” denilmektedir. 

(Bkz: Kruvaze Ceket Nedir?

Tek göğüslü ceketlerin özelliklerine değinecek olursam eğer tek göğüslü ceketler genellikle bir, iki veya üç düğmeli olarak gelir.

Aynı zamanda tek göğüslü ceketler, günümüzde giyilen en popüler erkek ceketi türüdür. Bu durumun sebebi basitliklerinden ve sundukları çok yönlülükten kaynaklanmaktadır. 

Bu ceket türünde çok resmi olmayan durumlar hariç düğmeniz açık halde gezebilir ve aynı zamanda bir kot pantolon giyebilirsiniz. Görüntünüz pek fazla etkilenmez.

Bu yüzden takım elbise giyeceğiniz ortamda rahat olmak istiyorsanız mutlaka tek göğüslü bir takım elbise modelini tercih etmenizi öneririm.

Son olarak çift göğüslü ceketlere kısaca değinecek olursam eğer çift göğüslü ceketler hakkında sizlere ilk olarak şunu söyliyim; çift göğüslü ceketlerde, bir diğer adıyla kruvaze ceketlerde 4 veya 6 düğme vardır ki zaten bu ceketin kendine has en önemli özelliği  sol tarafının, sağ tarafın üstünü örtecek şekilde geniş olmasıdır. 

Bu yüzden de kruvaze ceketi giyeceğiniz zaman mutlaka önünüzü iliklemelisiniz ki zaten bu ceket onun için tasarlandı. Eğer gireceğiniz ortamda rahat olmak istiyor ve “Ben önüm açık bir şekilde gezerim” diyorsanız, kruvaze ceketlerden, yani çift göğüslü ceketlerden uzak durun. Çünkü bu ceket türünde önü açık gezmeniz hoş gözükmez. 

Kruvaze Takım Elbise Modelleri – İncelemek İçin Tıklayın!

Ceket Düğmeleri Sayısı 

Tek göğüslü takım elbise ceketleri; tek düğmeli, çift düğmeli ve üç düğmeli olaraktan 3 çeşide ayrılır. Takım elbise stillerinin bu özelliği biraz ayrıntıdır. Ancak yine de bu ayrıntılar giyiminiz üzerinde önemli etkileri vardır. 

Bu konu hakkında öncelikle sizlere şunu söylemek istiyorum ki çift veya üç düğmeli olan bir takım elbise ceketi seçtiğiniz zaman asla ve asla en alt kısımdaki düğmeyi iliklemeyiniz.

Çünkü sabitlenmiş bir alt düğme silueti bozar. Aynı zamanda  çoğu takım elbise, son düğme açık bırakılarak giyilmek üzere tasarlanmıştır. Bunun içindir ki en alt düğmeyi asla kapamayınız. 

Ayrıca giydiğinize ceket; ister tek düğmeli olsun, ister çift düğmeli olsun isterse üç düğmeli olsun fark etmez, ayaktayken önünüzü kapatmak için kullandığınız ortadaki tek düğmeyi oturduğunuz zaman açmanız gerekir. Çünkü otururken ceketin önünün kapalı olması ceket üzerinde baslı uygular ve çekme yapabilir. Bu da üzerinizde hoş gözükmez. Hem rahat edemezsiniz.

Bu yüzden oturduğunuz zaman, ceketin önündeki düğmeyi açın. 

Tek Düğmeli Takım Elbise

 

 

Tek düğmeli takım elbise ceketinin en önemli özelliği gömlek ve kravat kombinasyonunuzu rahat bir şekilde gösterebilecek açıyı size sunmasıdır.   Nitekim tek düğmeli gömleklerden geniş bir  V açısı oluşur. İşte bu kısımda gömleğinizi, kravatınızı veya her ikisinin kombinasyonunu rahat bir şekilde sergileyebilirsiniz.  

İki Düğmeli Takım Elbise 

takım-elbise-modelleri-nelerdir

İki düğmeli takım elbise modeli, tek düğmeli takım elbise modelinin biraz daha olgun halidir. Klasik bir görüntü oluşturur ve hemen hemen her durumda iş görür. 

İki düğmeli ceketin en özelliklerinden bir tanesi bel bölgesinde hem yükselen hem de zayıflayan bir görsel etki oluşturmasıdır. Bu da kişinin daha fit ve şık gözükmesine neden olmaktadır. 

  • Sonuna kadar tavsiye edilen bir modeldir. 

Üç Düğmeli Takım Elbise 

Üç düğmeli takım elbise modeli diğer kuzenlerine her ne kadar benzese de birçok olumsuz özelliği vardır. Bunlar;

  • Sizi olduğunuzdan daha olgun gösterecek olması, 
  • Hem yükselen hem de zayıflayan bir görsel etki oluşturmaması, yani sade, düz olması ( İki düğmeli takım elbise modeli görselini incelerseniz, dediğimi daha iyi anlayabilirsiniz)
  • Yukarıdaki üçünce düğmeden ötürü geniş bir V yakası oluşturmaması ve bu yüzden kravatınızı, gömleğinizi veya ikisinin birleşimi sonucunda oluşturduğunuz kombinasyonunuzu sergileyememeniz. 

Saymış olduğum bu üç sebepten ötürü üç düğmeli ceket modelini  tavsiye etmiyorum. Ancak yine de saydığım özellikleri aramayan, ve belirli bir yaşa gelmiş olan insanlar için gayet şık bir modeldir.  

Yaka Çeşitleri

Takım elbise yaka çeşitleri, takım elbiseleri birbirinden ayıran bir diğer önemli etkenlerden bir tanesidir. Burada dikkat etmenizi istediğim önemli bir husus var o da şu ki “takım elbise yakaları” kavramından kastım, ceketin her iki yanında, yakanın hemen altındaki kanatları ifade eden kısımlardır.  Bu kısımlar ceketleri birbirinden ayırır. 

Genel hatları ile 3 çeşit yaka tipi vardır. Bunlar; çentik, uç ve şaldır. 

takım-elbise-taka-çeşitleri

Çentik Yaka 

Takım elbise modelleri arasında çentik yaka modeline, yakanın ceket yakasıyla buluştuğu noktada yana doğru V şekli almasından ötürü “çentik” yaka denir.

Çentik yaka, geleneksel ve klasik olduğu için takımlarda bulunan en yaygın varyasyondur. Aynı zamanda çok yönlüdür hem resmi hem de gündelik görünümlerle uyumludur.

Çentikli yakalarda dikkat etmeniz gereken en önemli şey, çentikli yakaların tek göğüslü takım elbise modellerinde en iyi sonucu verdiğidir. Bu yüzden eğer kruvaze bir ceket alacaksınız, sivri bir yaka modelini tercih etmenizde fayda var.

Çentik Yaka Takım Elbise Modelleri – İncelemek İçin Tıklayın

Uç Yaka 

Uç yaka bir diğer adıyla zirve yakadır. Çentikli yaka oldukça açıklayıcı olsa da, zirve yaka biraz daha belirsiz. Fark, tam olarak çentiğin olduğu yerde – alt yaka kumaşının, üst yaka kumaşıyla buluştuğu yerde yatmaktadır. İçbükey çentik yerine omuza, yukarı doğru uzanan üçgen şeklinde bir uç ile sivri bir yaka çıkıntı yapar.

Zirve yakaların en önemli özelliği daha geniş bir görüntü oluşturmasıdır. Bu da onları daha geniş kravatlar ve gömlek yakaları için sağlam bir seçim haline getirir. Ayrıca kruvaze gibi bir cekette bulunan zirve yaka, çentik yakaya göre oldukça gösterişlidir. 

  • Tercih edilebilir mi? Diye soracak olursanız cevabım sonuna kadar evet olur! 

Şal Yaka 

Takım elbise modelleri arasında şal yaka modeli takım elbisenin özelliği, yaka kenarlarında bir çentiğinin ve zirvesinin olmamasıdır. Bunun yerine yuvarlak bir kenarı vardır. 

sal-yaka-takım-elbise

Genellikle bir şal yaka, bir ceket için en resmi yaka stillerinden biri olarak görülür. Bu, büyük ölçüde,  smokin ve resmi akşamlarda sürekli olaraktan kullanılmasından kaynaklanır.

Şal yaka takım elbise modelinin en olumsuz özelliklerinden bir tanesi çok yönlü olmamasıdır. Yani her duruma ayak uydurabilme potansiyelinin olmamasıdır. Nitekim şal yaka takım elbise üzerinizdeyken gayet resmi durumdasınızdır. 

Mesela sıradan bir gün içerisinde üzerinize çentik yakalı bir blazer ceket giyip altınıza bir kot pantolon giyerseniz, toplum içerisinde sırıtmazsınız.

Ancak şal yaka bir cekette aynı durum söz konusu değildir. Sıradan bir gün içerisinde şal yaka ceket üzerinizdeyken, ayağınızda bir kot pantolon ile absürt bir görüntü ortaya çıkar. Bu yüzden bu takım elbise modelini alacaksınız mutlaka resmi yerlerde giymek için almalısınız.  

(Bkz: Blazer Ceket Nedir?)

Kumaş Farkları

Takım elbiselerin kumaşları, takım elbiseleri birbirinden ayıran temel faktörlerden bir tanesidir. Günümüz dünyasında genellikle takım elbiseleri kumaşlarında  yün, kaşmir, ipek ve pamuktan yapılır. Ve zaten bir takım elbise  için en iyi kumaşlarda bunlardır.  

Takım elbise alacağınız zaman sizlere hiçbir şekilde sentetik takım elbise modellerini ( polyester gibi) tavsiye etmem. Çünkü dostlar sentetik üretilen takım elbiselerin hiçbiri, doğal kumaştan yapılan takım elbisenin yerini tutamaz. 

Cep Farkları 

Takım elbise modelleri arasındaki farkları oluşturan etkenlerden bir tanesi de takım elbise ceketlerindeki ceplerdir.  Genel hatları itibari ile üç ana cep tipi vardır. Bunlar yama, kanat ve jetli ceptir.

Yama Cep  

Yama cepler ilk olaraktan blazer tarzı ceketlerde ortaya çıkmıştır ve stil açısından bakıldığında, cep seçeneklerinin en rahatıdır. Ancak resmiyeti birazcık daha aşağıya çekmektedir. Bu yüzden ciddi bir organizasyona katılacaksınız eğer sizlere yama cep takım elbise modelini tavsiye etmem. 

Kanat Cep 

Takım elbise modellerinde, en sık kullanılan cep şeklidir. Bunun sebebi ise çok yönlü olmasından kaynaklanmaktadır. Öyle ki kanat cepli takım elbiseler hem resmi hem de günlük işlerde kullanışlıdır ve ortam içerisinde sırıtmaz. 

Jetli Cep 

Bu cep modeli, hem üretim hem de stil açısından yama cep modelinin neredeyse tam tersidir. Nitekim bu cep modelinde ceketin ön yüzünde bir kesik vardır ve içinde asılı bir cep vardır. Bu özellikte ceketin hatlarını şık tutar ve onu en resmi cep çeşidi yapar. 

Havalandırmalı Ve Havalandırmasız 

takim-elibse-modelleri-cesitleri

Takım elbise ceketlerinin arkalarında genellikle yarıklar vardır. Bu yarıklara havalandırma ismi verilmiştir. Burada birçoğunuz bu havalandırmaların neden var olduğunu merak edebilir ve bu havalandırmalar neden var? Sorusunu sorabilir. Bu yüzden ilk olarak bu havalandırmaların takım elbise ceketlerinde neden var olduğunu açıklayalım. 

Dostlar bu havalandırmalar kişiye yer açmak, esneklik sağlamak, ona biraz daha fazla hareket kabiliyeti kazandırmak için vardır. Zaten bu havalandırmaların ortaya çıkış nedeni de budur. Nitekim zamanında ata binen insanlar, üzerlerindeki ceketler ile daha rahat hareket edebilmek için ceketlerinin tam arkasına havalandırma dediğimiz yarıkları açmışlardır. Neticede ceketlerde oluşan bu özellik, günümüze kadar gelmiştir.  

Havalandırmasız Ceket

takım-elbise-modelleri-hakkında

Dostlar havalandırmasız ceketler, italyan tarzı ceketler olarak da bilinmektedir ve bu ceketler daha kalın, daha küçük erkeklere daha fazla yakışmaktadır.  Bunun nedeni gövdenin etrafına daha sıkı sarılabilmesidir. Tabi çok kiloluysanız kesinlikle havalandırmalı bir ceket kullanın ancak orta bir kilonuz var ise ve biraz daha kısaysanız o zaman bu ceket sizin üzerinize gayet şık bir şekilde oturacaktır. 

Tek Havalandırmalı Ceket 

Tek havalandırmalı ceket yine toplumda en sık kullanılan ceket türlerinden bir tanesidir ve sık bulunur. Aynı zamanda toplumda çok fazla bulunmasından ötürü ucuzdur. Ancak tek havalandırmanın önemli bir sorunu vardır o da elinizi cebinize attığınızda, arka tarafta oluşan görüntünün hiç hoş olmamasıdır. Bu yüzden havalandırmasız veya çift havalandırmalı bir ceket tercih etmeniz daha iyi olacaktır. 

Çift Havalandırmalı Ceket  

Takım elbise modelleri arasında çift havalandırmalı takım elbise ceketinin önemli özelliklerinden bir tanesi havalandırmasız veya tek havalandırmalı ceketlere göre daha fazla hareket özgürlüğü sağlamasıdır. Bununla beraber bir diğer önemli özelliği ise ellerinizi cebinize koyduğunuzda gayet şık bir görüntünün oluşmasıdır. Tek havalandırmalı ceketlerde olduğu gibi arkadan görüntü bozulmaz. Bu yüzden tercih edilecek bir ceket türüdür. 

Kol Düğmeleri Sayısı 

Takım elbise ceketlerinin kol bölümünde her zaman düğme bulunur. Tabii burada bulunan bu düğmelerin işlevselliği tartışılabilir. Ancak kendi kanaatimce bu düğmeler, ceketlere estetik bir görüntü katmaktadır. Bununla beraber bilinmelidir ki kol üzerindeki düğme sayısı, elbisenin resmiyetini tanımlar. Kolda ne kadar az düğme varsa elbiseniz o kadar az resmi ve rahat görünür. Bu yüzdendir ki  dört düğmeli takım elbise ceketi, en resmi görünümü sağlar.

  • Resmi organizasyonlarda dört düğmeli takım elbise modelini tercih ediniz. 

Makalemin sonuna geldik. Umarım tarzınıza ve gireceğiniz ortama uygun takım elbise modeli seçmekte karar verebilmişsinizdir. Diğer makalemde görüşmek üzere…

Erkek Takım Elbise Modelleri

Bir cevap yazın